Vähähiilihydraattinen siemenleipä (viljaton, vegaaninen)

*Impolan kasvitilan hampputuotteet saatu*

Olen mielenkiinnosta alkanut tutustumaan viimeaikoina vähähiilihydraattisiin resepteihin. VHH-leipäohjeissa tavataan hyödyntää rutkasti kananmunia, joten päätin kehittää vegaanisen version vähähiilihydraattisesta leivästä. Siitä tulikin varsin hyvä, vaikka itse sanonkin!

Kokeilin erilaisia jauho- ja siemenyhdistelmiä, joista alla oleva resepti oli suosikkini. Hamppuproteiini oli todellinen yllättäjä leivän koostumuksen suhteen: lopputulos on kuohkea, kiinteä ja pehmeä, kuori on ohut ja rapea. Hamppuproteiinin lisäksi olennaisessa roolissa koostumuksen kannalta ovat psyllium, chian siemenet sekä perunakuitu, joiden yhdistelmä sai kuohkeimman ja pehmeimmän lopputuloksen.

Leivät ovat hampun-, chian- ja pellavansiemenien sekä psylliumin ja perunakuidun ansiosta pullollaan monipuolisia suolistolle tärkeitä kuituja, pehmeitä rasvoja sekä proteiinia. Yhdenkin tällaisen sämpylän tai leipäsen syöminen täyttää vatsaa ja pitää kylläisenä pitkään.

Lue lisää Impolan Kasvitilan tuotteista täältä: Suomalaista superfoodia Impolan Kasvitilalta.

Ainekset (pellillinen)

Valmistus

  • Vatkaa psyllium veden joukkoon ja anna turvota noin 15 minuuttia.
  • Sekoita loput ainekset (siemenet, perunakuitu, hamppuproteiini, suola ja leivinjauhe) keskenään ja vaivaa taikinaan.
  • Anna taikinan kiinteytyä hetken aikaa ja pyörittele kostein käsin pyöreiksi sämpylöiksi, leipäsiksi tai reikäleiväksi.
  • Paista 200°/ noin 25 minuuttia.

Vinkit

  • * Huomaa, että kokonaiset hampunsiemenet ovat luontaisesti gluteenittomia, mutta saattavat sisältää jäämiä gluteeniviljoista tuotannollisista syistä.
  • Sämpylät säilyvät viileässäkin mukavan pehmeinä ja kestävät hyvin pakastamisen. Käytä paahtimen kautta ennen nauttimista, mutta älä paahda kovin kuumalla, sillä leipä kärähtää helposti!
  • Hamppuproteiinin sijaan voit käyttää jauhoina esimerkiksi mantelijauhoja.

Lisää gluteenittomia ja vegaanisia herkkuja Erikoisen Hyvää -reseptikirjoista. Liitythän seuraamaan Erikoisen Hyvää myös Instagramissa ja Facebookissa

4 vastausta artikkeliin “Vähähiilihydraattinen siemenleipä (viljaton, vegaaninen)

    1. Siemenet voi vaihtaa haluaaminsa vastaaviin. Hamppuproteiinin vaihtaminen toiseen jauhoon saattaa vaikuttaa koostumukseen merkittävällä tavalla. t. Kristiina/ Erikoisen Hyvää

      Tykkää

  1. Moikka! Yleensä chian siemenet liotetaan etukäteen, pitääkö tässäkin? Mielenkiintoinen leipä, itsellä mm. Vilja ja riisi allergia ja kokeilen nyt vegaanihaastetta

    Tykkää

Jätä kommentti